אזהרה ממשרד האוצר: ישראל בדרך לפשיטת רגל

פורסם:

לפי תחזית שנערכה במשרד האוצר ל- ­45 השנים הקרובות, הדוד סם מתל אביב, ועמו קופת המדינה, עומדים לפשוט את הרגל

מדינת ישראל חלשה בתכנון, חלשה במיוחד בתכנון לטווח ארוך וכלל אינה עוסקת בתכנון לטווח ארוך מאוד. אם תרשו לנו לנחש, ייתכן שהטווח הארוך מאוד אינו קיים בסדר העדיפויות של מקבלי ההחלטות, כי חלקם אינם משוכנעים שהמדינה תשרוד עד אז. למרות זאת, התחזית הדמוגרפית ארוכת הטווח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), שפורסמה לפני כשנתיים, מעוררת את הדיון בטווח הארוך מאוד. למשל, מה יהיה מצבה של מדינת ישראל בעוד כחצי מאה מהיום — ב–2059. בלמ"ס כבר צפו כיצד תיראה אוכלוסיית ישראל באותה שנה מבחינת תוחלת החיים ולפי חלוקה ליהודים לא חרדים, חרדים וערבים, וכעת רק נותר לעבד את הנתונים כדי לנסות לקבל מושג כיצד תיראה הכלכלה באותה שנה.

בכך בדיוק עוסק בשנה וחצי האחרונות אסף גבע, כלכלן באגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. לפני שנה וחצי הוא ערך ניתוח, שפורסם כאן באחרונה, שבדק את הוצאות הממשלה ב–2059. גבע הסיק כי הוצאות הממשלה יגדלו בכ–%1.2 מהתמ"ג, בעיקר עקב ההוצאות על הזדקנות האוכלוסייה.

החודש פירסם את חלקו השני של הניתוח, שבחן מה יהיו הכנסות הממשלה ממסים באותה שנה. ההערכה של גבע היא שהכנסות הממשלה יגדלו ב–%0.4 מהתמ"ג, בגלל גידול בהכנסות ממסים על משאבי טבע (גז) ועל מסים עקיפים, ולעומתו קיטון בהכנסות ממסי עבודה בגלל הזדקנות האוכלוסייה ובגלל גידול חלקן של האוכלוסיות שעובדות פחות (ערבים וחרדים).

נזכיר, בלמ"ס צופים כי ב–2059 חלקם של היהודים שאינם חרדים באוכלוסייה יהיה %50.3 (לעומת כמעט %67.9 כיום), חלקם של החרדים יהיה %26.6 (כ–%11.1 כיום), וחלקם של הערבים יהיה כ–%20.9%) 23.1 כיום).
אפשר להבחין מיד בהשלכות התחזית של גבע: אם הוצאות הממשלה יגדלו בכ–%1.2 מהתמ"ג, ואם ההכנסות יגדלו רק ב–%0.4, מצבה הפיננסי של ישראל יורע משמעותית. מדובר בפער שנתי של 0.8% מהתמ"ג, כ–9 מיליארד שקל במונחים של ימינו, שיהיה צורך לגשר עליו.

גבע לא עושה למדינה חיים קלים: הוא מעריך את משמעות הפער הגדל הזה — בין ההכנסות הצפויות להוצאות הצפויות — במונחים של יציבות תקציבית. התחזית שלו היא שהעדנה שאנו חווים כיום, של ירידה בחוב הציבורי ביחס לתוצר לשפל של %67, זמנית בהחלט. החוב ימשיך לרדת, אבל לעולם לא יצליח להגיע ליעד ההיסטורי שנקבע לו — %60 מהתמ"ג. במקום זאת, החל ב–2030
ישראל תחווה הידרדרות בחוב הציבורי עד ליחס חוב־תוצר של %88 ב–2059. להלן, מדינת ישראל משתפרת — לאחור.

רוצים לתכנן את העתיד הפיננסי שלכם עם מינימום תלות בחסדי המדינה?

השאירו פרטים באתר זה ואנו נשוב אליכם עם הכוונה פיננסית אישית הלקוחת בחשבון את המשתנים השונים הקיימים בשוק הפנסיוני, ההשקעתי והביטוחי על מנת שתמזערו את הטעויות למינימום ותוכלו להיערך אסטרטגית לכלכלה הצפויה בישראל.

השאר/י פרטים לקבלת הצעה

השאר/י פרטים ונציגנו יחזור אליך בהקדם

תפריט נגישות