בנק ישראל פרסם היום (ב') דוח חיובי על יציבות המערכת הפיננסית במחצית הראשונה של 2024, תוך הדגשת עמידות גבוהה של המערכת הבנקאית וחברות הביטוח, למרות המלחמה המתמשכת בעזה וחשש להתרחבות גזרות הלחימה
בנק ישראל פרסם הבוקר (שני) דוח המעריך את יציבות המערכת הפיננסית בישראל במחצית הראשונה של 2024. הדוח מתמקד בהשפעת מלחמת חרבות ברזל המתמשכת בעזה והתרחבותה לגזרות נוספות, ומסיק כי המערכת הפיננסית מציגה עמידות גבוהה. הבנק מציין כי רמת היציבות נבדקה על בסיס ניתוח ערוצי סיכון ויכולת עמידות המוסדות הפיננסיים, ומדגיש את חוזק יחסי ההון והנזילות במערכת הבנקאית ובחברות הביטוח.
עיקרי דוח בנק ישראל:
עמידות פיננסית: למרות המצב הביטחוני המורכב, המערכת הבנקאית והביטוחית שמרה על יציבות בזכות יחסי הון ונזילות גבוהים. יחס חוב-תוצר נמוך ויתרות מט"ח גבוהות תרמו לכך.
הסיכון המאקרו-כלכלי: נשאר גבוה עקב ירידה בפעילות הכלכלית. דירוג האשראי של ישראל הופחת, אך שוקי המניות המקומיים עלו במתינות.
צמיחת האשראי: גידול של 51 מיליארד שקלים באשראי למגזר הפרטי, בעיקר בתחום הנדל"ן והמשכנתאות. שיעורי הפיגור באשראי נמוכים, אך נרשמה עלייה קלה בקרב עסקים גדולים וחברות בנייה.
חברות ביטוח: הדוח מציין עלייה ברווחיות ובאיתנות חברות הביטוח, עם יחס כושר פירעון מצרפי של 157% עבור חמש החברות הגדולות. תרמו לכך עלייה במחירי נכסים, גיוסי הון וצמצום בתביעות רכב עקב ירידה בנסועה במהלך המלחמה.
חשיפה מוגברת לחוזים עתידיים: המוסדיים והקרנות העלו משמעותית את החשיפה לחוזים עתידיים על מניות, שהגיעה לשווי של כ-100 מיליארד דולר, פי שלושה מ-2020. מגמה זו צפויה להימשך עם עליות המדדים בעולם והסטת כספי עמיתים להשקעות מבוססות S&P עם חשיפת מט"ח מלאה.
לסיכום, דוח היציבות של בנק ישראל מצביע על עמידות המערכת הפיננסית בישראל, אך גם מדגיש את הסיכונים הכלכליים הנובעים מהמצב הביטחוני והגיאופוליטי. זהו זמן מצוין לבחון את מצב החסכונות וההשקעות שלכם כדי להבטיח יציבות פיננסית אישית. צוות המומחים של המרכז הישראלי לחיסכון עומד לרשותכם לביצוע בדיקה מקיפה והתאמה של תמהיל החסכונות וההשקעות לתנאי השוק המשתנים. אל תהססו לפנות אלינו לקבלת הכוונה מקצועית ולמקסום הביטחון הכלכלי בעת הזו.